İSTANBUL TERAPİ MERKEZİ

Randevu 0544 724 36 50

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • http://www.facebook.com/psikologpedagogdoktor
  • http://www.twitter.com/pedagoglar
Çocuk Ergen Terapisi
Yetişkin & Bireysel Terapi
Evlilik & İlişki Terapisi
Aile Terrapisi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam64
Toplam Ziyaret157145
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile ve Çift Danışmanı Psikolog Atakan Şahin 05057675885
- Mutlu Evliliğin Sırları Nelerdir -

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 (546) 932 46 24
İnsan Neden Yalnız Hisseder?

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
ERKEKLERDE GÖRÜLEN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Psikolog BARIŞ YILMAZ
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Psikolog Pedagog İstanbul Aile ve Çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

sinem sayışman05057675885
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İntihar

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS 05426763032
Pazartesi sendromu nedir?

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Filiz Gülgör
- HER ÜZÜNTÜ DEPRESYON DEĞİLDİR -

yaşamkoçuvepsikolog ayşimçulfa
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

Uzman Klinik Pedagog Psikolog Gülten Demirdöven 0533 373 81 23
BOŞANMALAR ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Gülten Demirdöven 0532 158 35 55
Kitap okuyan insan özellikleri-Kitap Okumanın Faydaları-Kitap Okumayı Sevdirme Yolları

Asist Prof Dr Muhsin Yılmazçoban 0533 373 81 23
İstanbulda AİLE EVLİLİK ATÖLYESİ

MyLife Psikolojik Danismanlik 0532 158 35 55
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab

istanbuldanışmanlık ve koçluk merkezi psikologpedagog 05057675885
Çocuğunuza Sınır Koymakta Zorlanıyor musunuz?

Pedagog istanbul Kadikoy Bakirkoy 0533 373 81 23
Bir Pedagog Gözüyle Terapi

Psikolog Seden Nazlı Basak 02163476003
ÇOCUKLAR DA DEPRESYONA GİRER

Psikolojik Danisman Nurdan Begum Kaplan 05369712883

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Saat
www.AldatanKadinAldatanErkek.com
Site Haritası
Takvim
istanbul Öğrenci Koçu Psiko Eğitim Koçu 0544 724 36 50
MyLife Psikolojik Danismanlik 0532 158 35 55
ekremculfa@hotmail.com
BAZEN GERÇEKLERİ HANGİ NEDENLER İLE REDDEDERİZ?
20/01/2019
Bazen gerçekleri hangi nedenler ile reddederiz?

Bazen bizim gördüğümüz gerçekleri başkasının göremeyişi bize şaşırtıcı gelebilir. Bazen de biz başkalarının gördüğünü görmekte zorlanırız. Peki neden böyle bir durumu yaşarız?
Bu sorunun cevabını verebilmek için yıllar öncesinde bilimsel bir çalışmaya konu olmuş yaşanmış bir olayı anlatmak faydalı olacaktır. Stanford Üniversitesi‘nde Sosyal Psikolog olan Leon Festinger, “Kehanet Gerçekleşmeyince” isimli çalışmasında şöyle bir olaya yer verir: 1955 yılında Marian Keech isimli bir kişi, Clarion adlı bir gezegendeki üstün varlıkların kendisine mesaj gönderdiğini, bu mesaja göre 21 Aralık tarihinde yeryüzünün büyük bir sel felâketi ile yok olacağını ve kendisine inananların gezegenden gelen bir uzay gemisi tarafından kurtarılacağını iddia eder. Bu iddialar karşısında bazı insanlar, bütün mal varlıklarını “Arayanlar (Seekers)” olarak adlandırılan bu gruba bağışlayarak büyük bir heyecanla, uzay gemisinin gelmesini ve kendilerini kurtarmasını beklerler. Psikolog Leon Festinger de çalışma kapsamında ekip arkadaşlarını grup üyesi gibi gruba dahil eder ve süreci izlemeye başlar. 21 Aralık günü gelip çattığında, grup liderinin dediği gibi bir felâket gerçekleşmez ve beklenen uzay gemisi gelmez. Kehanetin gerçekleşmemesi sonucunda grup üyelerinin dağılması, güven bunalımı yaşaması, kandırıldıklarını ve paralarını boşa harcadıklarını kabul etmesi beklenirken tam tersine, kısa süreli zihinsel bir çelişki yaşamalarına rağmen üyelerin, liderlerine olan inançları artar. Grup üyeleri, felaketin gerçekleşmemesini ve uzay gemisinin gelmemesini, kendi inançlarından dolayı herkes için ikinci bir şans verildiği şeklinde değerlendirir. İnançlarının, yaşanacak olan felâketi bertaraf ettiğini söyler ve grup liderine daha çok bağlanırlar. 

Peki neden böyle bir sonuç  yaşanır? 

Marian Keech’in iddialarına inanan kişiler, bu inançları için çok büyük fedakârlıklar yapmış, bütün mal varlıklarını bağışlamış, işini ve yakınlarını geride bırakmış, inançları dolayısıyla başkalarının alayına maruz kalmışlardır. Bu kadar kayıptan sonra bu kişilerin, kaybettiklerini geri kazanma şansı neredeyse imkânsızdır. Ayrıca kehanete inanmayan kişilerle yüz yüze geldiklerinde kandırıldıklarını veya yanıldıklarını söylemek onlar için oldukça zor bir yüzleşme olacağı için bu sıkıntıları yaşamamak adına düşüncelerini değiştirmiş ve yeni duruma uyumlu bir düşünce geliştirmişlerdir. 

Yaşanan bu durum, Psikolog Festinger tarafından öngürülen bir sonuç olmuştur. Festinger, bu olay sonrasında “Bilişsel Uyumsuzluk Teorisi”ni geliştirmiştir. Teoriye göre; kişi, birbirine zıt iki bilgi ile karşılaştığında zihninde uyumsuzluk yaşamamak veya uyumsuzluğu azaltmak için bilişlerini değiştirir.

 Festinger, teorisini iki hipoteze dayandırır. 

Birinci hipotez: Uyumsuzluk, kişi için rahatsız edicidir. Bu durumda kişi uyumsuzluğu azaltmaya ve bilişleri uyumlu hale getirmeye çalışır. Her uyumsuz bilgi, kişinin uyumu yakalamaya yönelik motivasyonunu arttırır. Kişi, bilişini 3 yoldan biriyle değiştirerek yaşadığı uyumsuzluğu gidermeye çalışır.

1. Bilişlerden birini (çoğu kez olumsuz olarak değerlendirdiği bilişi) inkâr ederek. Meselâ, değer verdiği kişinin dürüst olmayan davranışlarına tanık olan birinin, “aslında o dürüst davranıyor, herkes onu yanlış anlıyor” demesi. 

2. Uyumsuz bilişin önemini azaltarak. Bu seçeneği tercih eden kişiler, yeni bilişi değersizleştirme yoluna giderler. Dürüst olarak bildiği kişinin, yalan söylediğini, kendisini yanılttığını gören birinin; “yalan söylemeyen mi var, herkes yalan söylüyor” diyerek yalanı değersizleştirmesi gibi.

3. Yeni bilişe gerekçeler üreterek. Dürüst olarak bildiği kişi tarafından yanılttılan kişinin; “bana yalan söyledi, ama beni üzmek istemediği için bunu yaptı” demesi gibi.

İkinci hipotez: Kişi uyumsuzluğu yaşamak istemediği için uyumsuzluğu önlemek için uyumsuzluğa yol açacak bilgilere uzak durur. Meselâ siyasî bir partiye gönül veren kişilerin, partileri hakkında olumsuz yayın yapan televizyon kanallarından, haber sitelerinden veya  gazetelerden uzak durması gibi. 

Özetlemek gerekirse: Kişiler iki zıt bilgi ile karşılaştıklarında zihinlerinde uyumsuzluk ortaya çıkar. Bu uyumsuzluk psikolojik olarak rahatsız edicidir. Kişi, rahatsızlıktan kurtulmak için ya olumsuz bilişini değiştirir, ya olumsuz bilişi değersizleştirir veya kendince haklı gerekçeler üretir. Sonraki zamanlarda ise zihinsel uyumsuzluk yaşamamak adına uyumsuzluğa yol açacak bilgi kaynaklarından uzak durur. 

İnsanın yaratılış gereği zihninde bir uyum araması, bir değere veya inanca bağlanan ve bu bağlılık dolayısıyla doyum yaşayan kişinin gerçekçi olmasa bile inandığı değerlerden vazgeçmesini zorlaştırır. Bu durum zamanla kişide saplantılı, irrasyonel ve gerçeklikten uzak düşünce yapılarının oluşmasına sebep olur. Böyle bir durumda kişilerin bilişsel dünyalarında değişim yaşanması gittikçe zorlaşır ve zihin dünyaları gün geçtikçe katılaşır. Bunun sonucunda da gerçek olan bilgileri reddetme eğilimi yaşanır.
 
Aile Evlilik ve Çift Danışmanı Dr. Ekrem ÇULFA 05057675885
Mylife Danışmanlık 
 


1080 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab - 26/08/2023
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurabilirim? Bana katılmalarını sağlamak için ne yapmalıyım? Ne yapmamalıyım? 👇👇👇Yabancı sınıf arkadaşlarınızla daha cesur bir şekilde iletişim kurmak
👨🏻‍🏫Psikolojik Yorgunluk Nedir? 👩‍🏫Psikolojik yorgunluğu yenmenin yolları - 24/08/2023
✍️Psikolojik yorgunluk, duygusal, zihinsel ve fiziksel açıdan aşırı tükenmişlik hissiyle karakterize olan bir durumdur. Yoğun stres, duygusal aşırı yüklenme, sürekli baskı altında olma, zorlu yaşam olayları veya uzun süreli zorlayıcı çalışma koşulla
İlişkilerde partnerine ilgi göstermenin ve değer vermenin önemi nedir? İlişkilerimde ilgisizlik ve d - 26/07/2023
İlişkilerde ilgi göstermek ve değer vermek, partnerinizi sevdiğinizi ve onun size önemli olduğunu hissettirmek için yapılan davranışlardır. İlgi göstermek, partnerinizin hayatındaki şeylere ilgi duymanız, onunla konuşmanız ve onun fikirlerine sayg
👨🏻‍🏫 Koçluk Nedir? Online Koçluk Hizmetlerinin faydaları nelerdir? - 22/07/2023
Koçluk, bir kişinin hedeflerini belirlemesine, bu hedeflere ulaşması için planlar yapmasına ve destek almasına yardımcı olan bir danışmanlık yöntemidir. Bir koç, kişinin kendine güvenini artırmak, öz disiplinini geliştirmek ve motivasyonunu yükseltm
👨🏻‍🏫 Koçluk Nedir? Online Koçluk Hizmetlerinin faydaları nelerdir? - 21/07/2023
Koçluk, bir kişinin hedeflerini belirlemesine, bu hedeflere ulaşması için planlar yapmasına ve destek almasına yardımcı olan bir danışmanlık yöntemidir. Bir koç, kişinin kendine güvenini artırmak, öz disiplinini geliştirmek ve motivasyonunu yükseltm
Narsist Kişiler İş Yaşamımızı Nasıl Sabote Ediyorlar - 13/08/2022
İş yaşamımızı dolayısıyla da özel yaşamımızı çok etkileyen narsist kişileri ve özelliklerini tanımak için öncelikle narsizm nedir? konusunu psikiyatri ve psikoloji biliminin ışığında bir inceleyelim. Narsisizm, bir
Selamlaşmaların Gizli Değeri ve Anlamı Nedir? - 27/07/2022
Yeni bir psikolojik bilimsel araştırma, küçük bir hareketin ve sözün gücünü nasıl hafife aldığımızı ortaya koyuyor... Bilimsel araştırmalara göre yazılan bu makalenin önemli noktaları ve konu başlıkları:
Bazı İnsanlar Neden Hayattan Asla Memnun Olamazlar ? - 19/07/2022
Bazı insanların hayattan neden memnun olmadığına dair şaşırtıcı psikolojik araştırmalar ve bilimsel sonuçlar var… Bu çok iyi bir haber!
Uluslararası Çalışmalar Yapmış, Psikoloji ile doğrudan ilgilenmeyen kişilerin bile tanıdığı dünyaca - 14/07/2022
Amerika’ lı bir psikolog olan Goleman aynı zamanda 12 yıldır New York Times’a davranış ve bilim konuları üzerine yazılar yazmaktadır. Psikoloji, eğitim, bilim, ekolojik kriz ve liderlik üzerine yazılmış 10 adet kitabı bulunmaktadır. Özellikle ‘duygu
 Devamı