İSTANBUL TERAPİ MERKEZİ

Randevu 0544 724 36 50

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • http://www.facebook.com/psikologpedagogdoktor
  • http://www.twitter.com/pedagoglar
Çocuk Ergen Terapisi
Yetişkin & Bireysel Terapi
Evlilik & İlişki Terapisi
Aile Terrapisi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam85
Toplam Ziyaret158746
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile ve Çift Danışmanı Psikolog Atakan Şahin 05057675885
- Mutlu Evliliğin Sırları Nelerdir -

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 (546) 932 46 24
İnsan Neden Yalnız Hisseder?

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
ERKEKLERDE GÖRÜLEN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Psikolog BARIŞ YILMAZ
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Psikolog Pedagog İstanbul Aile ve Çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

sinem sayışman05057675885
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İntihar

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS 05426763032
Pazartesi sendromu nedir?

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Filiz Gülgör
- HER ÜZÜNTÜ DEPRESYON DEĞİLDİR -

yaşamkoçuvepsikolog ayşimçulfa
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

Uzman Klinik Pedagog Psikolog Gülten Demirdöven 0533 373 81 23
BOŞANMALAR ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Gülten Demirdöven 0532 158 35 55
Kitap okuyan insan özellikleri-Kitap Okumanın Faydaları-Kitap Okumayı Sevdirme Yolları

Asist Prof Dr Muhsin Yılmazçoban 0533 373 81 23
İstanbulda AİLE EVLİLİK ATÖLYESİ

MyLife Psikolojik Danismanlik 0532 158 35 55
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab

istanbuldanışmanlık ve koçluk merkezi psikologpedagog 05057675885
Çocuğunuza Sınır Koymakta Zorlanıyor musunuz?

Pedagog istanbul Kadikoy Bakirkoy 0533 373 81 23
Bir Pedagog Gözüyle Terapi

Psikolog Seden Nazlı Basak 02163476003
ÇOCUKLAR DA DEPRESYONA GİRER

Psikolojik Danisman Nurdan Begum Kaplan 05369712883

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Saat
www.AldatanKadinAldatanErkek.com
Site Haritası
Takvim
istanbul Öğrenci Koçu Psiko Eğitim Koçu 0544 724 36 50
Uzman Klinik Psikolog Pedagog Gülten Demirdöven 0532 158 35 55
ekremculfa@hotmail.com
Çocukları Sinirli Yapmanın Bir kaç Garantili Yolu & Bencil Çocuk Yetiştirme Teknikleri
22/10/2014

Çocukları Sinirli Yapmanın Bir kaç Garantili Yolu & 

Bencil Çocuk Yetiştirme Teknikleri

Öncelikle Çocukları Sinirli Yapmanın Bir kaç Yolunu ele alacağız.
Çevremizde tepinen, bağırıp çağıran, isyan eden, söylediklerimizin tam tersini yapan onlarca çocuğa şahit olmuşuzdur. Aslında bu çocuklar bir kaç hünerli anne-baba e çocuk yakınlarının eseridir!!!. Ne kadar iftihar etseler azdır. !!!


Çocukların sinirli ve öfkeli davranmaları genetik değil, daha çok öğrenilen bir davranışın sonucudur. Çocuğunuzun sinirli davranışlarını aynı sertlikle bastırarak , bu durumu sinir harbine dönüştürebiliriz. Bu şekilde çözmek daha doğru olacaktır !!!.
Mutfakta çocuğun yemeğini hazırlarken, bir taraftan da kara kara düşünüyordu Emel Hanım. Acaba beş yaşındaki oğlu Emre, hazırladığı yemeği güzelce yiyecek mi yoksa yeni bir sinir harbi mi başlayacaktı?

Babasına çekmiş Zaten kocası da çok sinirliydi Emel Hanım`ın. `Acaba bu çocuk da babasına mı çekti?` diye düşünmeden edemiyordu. Çocuk ne zaman zoru görse veya istemediği bir şey ona yaptırılmaya çalışılsa bağırıp çağırıyor, kıyametleri koparıyor ve bazen de kendini yerden yere atıyordu. Gerçekten de Emre babasına mı çekmişti? Onun için mi bu kadar sinirli davranışları vardı?

Çocuğum neden böyle sinirli?

 

Çocukların sinirli davranışlar göstermesi genetik bir miras değil; ondan daha çok, öğrenilen bir davranıştır. Örneğin, küçük çocuklar yemek yemek istemediğinde önce ağzını kapatır. Başını sağa sola kaçırmaya çalışır, olmadı kendisi kaçmaya çalışır; ama sonuç nafile. Anne onu yakalar ve yemeği ağzına dolduruverir.
Çocuk bütün yolları denemiş ama kurtulamamıştır. Son çare avazı çıktığı kadar bağırır. Sonra bir bakar ki bu yöntem işe yarıyor, bağırıp çağırınca annesi yedirmekten vazgeçiyor; bundan sonra her istediğini yaptırmanın yolunu öğrenmiş oluyor.

Nasıl baş edeceğim peki?

 

Çocuğun bir kişiliğinin olduğu ve seçme hakkı olduğunu unutmayın. Bazı çocuklar bir iki yemeği seçerken bazıları sadece hep aynı şeyi yemek isterler. Bir iki yemek seçen çocuğa saygı duyulmalı ve onları seçmesine izin verilmeli. Yok ama hepsini seçen ve belki de hep aynı bir iki çeşit yemeği yiyen çocuğa da değişik çeşitler yedirilmelidir. Ancak bu ağzına tıktım zorlamasıyla olmaz; yoksa çocuk bağırır çağırır. Çocuk diyelim sadece çikolata ekmek yemek istiyor. Ona, "Her zaman çikolata olmaz, hadi söyle bakalım şimdi sana mercimek çorbası mı ısıtayım yoksa pilav mı?" diyerek ve bir iki alternatif sunup arasından seçme özgürlüğü verelim.


Başınıza gelecekleri önceden tahmin ederek tedbir alın Çocuğun muhtemel sinirli hareketleri, önceden yaşadığımız tecrübelere bakılarak tahmin edilebilir. Biz de böyle tahminler yürütüp önden tedbir alabiliriz. Örneğin çocuğunuz komşunun çocuğunun oyuncağını almıştır. Elinden alsanız kıyametler kopacak, bunu tahmin edebilirsiniz. Bunun için önce çocuğunuzun çok sevdiği başka bir oyuncağı ona gösterir, "Hadi şimdi bununla oynayalım mı?" dersiniz veya "Aaa burada ne varmış?" diyerek dikkatini başka bir obje üzerine çekerek dikkatini dağıtarak oyuncağı uygun bir şekilde alırsınız. Her çocuğun doğuştan, farklı ve kişisel özellikleri olduğundan kimi çocuk sinirlenme davranışına daha meyilli kimisi daha uzak olabilir. Ancak sinirlenme genetik bir geçiş değil, hayatın içinde öğrenilen bir davranıştır.

Tek çocukluklu ailelerde Bencil Çocuk Yetiştirme Teknikleri

 

Her isteği kısa süre içinde yerine getirilen çocuklar, bu imtiyazın hayatlarının her döneminde sürmesini bekleyebiliyor. İstekleri karşılanmadığında ise bencilce tepkiler veriyor ve hayal kırıklıkları yaşıyabiliyorlar.

Şehir hayatında geniş ailelerin yerini çekirdek aile almış durumda. Çalışan annelerin sayısı ise giderek artıyor. İş yoğunluğu içinde birden fazla çocuğa yeterli ilgiyi gösterememe endişesi ve ekonomik olarak ikinci çocuğun ihtiyaçlarını karşılayamama düşüncesi tek çocuklu ailelerin yaygınlaşmasına sebep oluyor.

`Biricik` evladını yetiştirirken özenli olma kaygısı taşıyan ebeveynler, aşırı koruma ve kollama gayreti sergiliyor. Çocuklarının daha özgür, daha sorumlu, zorluklar karşısında ayakta durabilen bireyler olmasını isteyen anne-babalar, bunun yolunun sınırları kaldırmak olduğunu sanabiliyor. Ailesine tüm isteklerini yaptıran çocuk, başka çocuklarla oynamayı arzuladığında sessiz, pasif, çekingen ve utangaç oluyor. İletişim kurmakta güçlük yaşıyor ve sorunlarını çözmek için anne-babasına ihtiyaç duyuyor.
Sürekli ailedeki yetişkinlerle olmaya alışan çocuğun temel güven duygusu gelişiminin sekteye uğramaktadır, bunun da çocuğun yetersizlik duygusu geliştirmesine ya da her ortamda ayrıcalık istemesine neden olabilmektedir.


Ailedeki tek çocuğun ruhsal ihtiyaçlarına cevap vermenin kolay olmadığını biliriyoruz. Büyüttükleri ilk çocukta anne babaların deneyimsiz olması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması sırasında sabırsız davranan çocuğun imdadına yetişen ailelerin sınırları belirlemekte güçlük yaşayabilirler. Her isteği kısa süre içinde yerine getirilen çocukların bu şartlanmaya çabucak uyum sağlayamaz ve devam eden süreçte de aynı beklenti içine girer. Bu durumdaki çocuk doyumsuz, sınırsız, bencil, paylaşmakta zorlanan ve mutsuz olabilir.

Benmerkezciliği pekiştirilen çocukların aynı ilgiyi ileriki yaşantısında da beklerler. Bu tarz çocuklar okulda, işte, yakın ilişkilerinde ilgi göremediğinde, öncelikli konuşma, karar verme hakkı ona verilmediğinde hayal kırıklığı yaşayabiliyor. İstek ve ihtiyaçlarını ertelemekte güçlük yaşayan, annelerine bağımlı, eleştiriye tahammülsüz, uyum sorunları yaşayan bireyler hâline gelebiliyor. Çevresine karşı agresif davranabiliyor ya da yeterince sevilmeye değer olmadığını düşünüp içine kapanabiliyor.

Çocuğun kişilik gelişiminin aile ve çevre tutumlarıyla bağlantılıdır. Tek çocuğa ailelerin daha fazla zaman ayırır, bu durumun avantajlarının yanı sıra, dezavantajları da bulunmaktadır. Çocuk ev içinde kendini oyalamayı, yalnız oynamayı, kendi işlerini yapmayı, sorumluluk almayı başarmalıdır. Eğer aile çok koruyucu, her an gözlemci durumdaysa, çocuk da onlar olmadan bir şey yapamayacağını düşünür ve kendine güveni gelişmez.

Çocuğa engellenmeyi, isteklerini gerektiğinde ertelemeyi, dürtü kontrolünü öğretmenin ebeveynlerin görevidir. Anne-babaların çocuğuyla güven ilişkisini oluşturması gerekmektedir. Çocukların sosyalleşmesi için yaşıtlarıyla ve diğer kişilerle iletişim kurmasına kontrollü izin verilmelidir.

Çocuğun anaokuluna gitmesi; yaşıtlarıyla oynaması, paylaşmayı öğrenmesi, otoriteye uyum ve becerilerini geliştirmesi açısından faydalı olur. Bu mümkün değilse, çocukların yaşıtlarıyla sık sık bir araya gelmesi yararlı olacaktır. Tek çocuklu aileler ne yapmalı?

Yaşına uygun kurallar koyun. Bu kuralları kararlılıkla uygulayın. Beklemeyi ve sabretmeyi öğretin. Her istediğini anında karşılama çabasına girmeyin. 3 yaşından sonra yaşıtlarıyla ya da başka çocuklarla bir arada olmasını sağlayın. Kreşe gönderme imkânınız yoksa çocuğu olan ailelerle sık sık görüşün. Mükemmel olmasını beklemeyin. Söz hakkı verin ama tüm kararları ona bırakmayın. Uygun karar seçenekleri sunun, birisini seçmesini sağlayın. Bireyselliğinin gelişmesini destekleyin.Giyinme, soyunma, yemek yeme, temizlik gibi her türlü öz bakımını kendisinin yapmasına fırsat verin. Bu sırada ortaya çıkabilecek sorunlardan dolayı eleştirmeyin.

Telefonla Psikolojik Danışma Hattı:

0532 158 35 55


Kaynak:

724 Danışmanlık Merkezi http://www.724danismanlik.com

724 Psikoloji www.724psikoloji.com

istanbul Terapi Merkezi http://www.istanbulterapimerkezi.com/



1728 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Kitap okuyan insan özellikleri-Kitap Okumanın Faydaları-Kitap Okumayı Sevdirme Yolları - 25/04/2015
Kitap okuyan insan özellikleri-Kitap Okumanın Faydaları-Kitap Okumayı Sevdirme Yolları psikolog 05333 373 81 23
Sosyopatlardan uzak durun! - 24/04/2015
Sosyopatlardan uzak durun!
Kendi Kendinize Özgüveninizi Geliştirin - 12/11/2014
Güvensizliğinizi tanımlayın: Zihninizden gelen o sese kulak verin ve sizin neden kendinize güvenmediğinizi öğrenmeye çalışın. Sizi rahatsız eden, utanç ve pişmanlık duyduğunuz yönünüz nedir?