İSTANBUL TERAPİ MERKEZİ

Randevu 0544 724 36 50

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • http://www.facebook.com/psikologpedagogdoktor
  • http://www.twitter.com/pedagoglar
Çocuk Ergen Terapisi
Yetişkin & Bireysel Terapi
Evlilik & İlişki Terapisi
Aile Terrapisi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam19
Toplam Ziyaret156643
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile ve Çift Danışmanı Psikolog Atakan Şahin 05057675885
- Mutlu Evliliğin Sırları Nelerdir -

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 (546) 932 46 24
İnsan Neden Yalnız Hisseder?

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
ERKEKLERDE GÖRÜLEN CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Psikolog BARIŞ YILMAZ
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Psikolog Pedagog İstanbul Aile ve Çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

sinem sayışman05057675885
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İntihar

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS 05426763032
Pazartesi sendromu nedir?

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Filiz Gülgör
- HER ÜZÜNTÜ DEPRESYON DEĞİLDİR -

yaşamkoçuvepsikolog ayşimçulfa
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

Uzman Klinik Pedagog Psikolog Gülten Demirdöven 0533 373 81 23
BOŞANMALAR ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Gülten Demirdöven 0532 158 35 55
Kitap okuyan insan özellikleri-Kitap Okumanın Faydaları-Kitap Okumayı Sevdirme Yolları

Asist Prof Dr Muhsin Yılmazçoban 0533 373 81 23
İstanbulda AİLE EVLİLİK ATÖLYESİ

MyLife Psikolojik Danismanlik 0532 158 35 55
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab

istanbuldanışmanlık ve koçluk merkezi psikologpedagog 05057675885
Çocuğunuza Sınır Koymakta Zorlanıyor musunuz?

Pedagog istanbul Kadikoy Bakirkoy 0533 373 81 23
Bir Pedagog Gözüyle Terapi

Psikolog Seden Nazlı Basak 02163476003
ÇOCUKLAR DA DEPRESYONA GİRER

Psikolojik Danisman Nurdan Begum Kaplan 05369712883

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Saat
www.AldatanKadinAldatanErkek.com
Site Haritası
Takvim
istanbul Öğrenci Koçu Psiko Eğitim Koçu 0544 724 36 50

#Çocuklarda #Cinsellik #Eğitimi #Çocuk #Psikoloğu #Pedagogu #Barış #Çakır

#Çocuklarda #Cinsellik #Eğitimi

#Çocuk #Psikoloğu #Pedagogu #Barış #Çakır

Çocuğun gelişimi bir bütündür. Bu bedensel, duygusal, sosyal, bilişsel ve cinsel gelişim alanlarında yapılması gerekenler üzerinde dururken cinsel eğitim ile ilgili konuları sex eğitimi ile karıştırmakta ve bu konu sürekli olarak göz ardı edilmektedir. Çocuğun sorduğu sorulara basit bir açıklama ile çocuğun merakı kolayca giderilebilecekken anne baba bundan ısrarla kaçınmakta ve bu daha sonrası için çocuğun yanlış bilgiler edinmesine, bazı konularda korkuya kapılmasına neden olmaktadır.
Cinsel eğitimin çocuklara kimin tarafından verilmesi gerektiği sürekli tartışılmıştır. Cinsel eğitim öncelikle ailede başlatılmalı, okulda devam ederek pekiştirilmelidir. Ailenin cinsel eğitim konusunda gösterdiği duyarlılık çocuğun cinsel gelişiminde son derece olumlu etkiler yapmaktadır. Kız çocuğa anne, erkek çocuğa baba tarafından verilen cinsel eğitimle tatmin olan çocuk aklına takılan soruyu başka kaynaklardan yalan yanlış öğrenme durumunda kalmayacaktır.

Cinsel eğitim doğumdan başlayarak ergenlik dönemine kadar olan bir dönemi kapsamaktadır. Cinsel eğitime başlamanın yaşı yoktur. Çocuğun bazı konuları merak ederek sormaya başlamasından itibaren cinsel eğitime daha çok önem verilmeye başlanmalıdır.

Genellikle çocukların ilk sorduğu soru “ben neden erkeğim, neden kızların pipisi yok, ben nasıl dünyaya geldim” şeklindedir. Ailenin verdiği cevaplar kaçamak oluyorsa, bu soruya cevap verirken anne babanın sesi titriyor ve heyecanlanıyorsa, çocuğa kızılıp bunların ayıp şeyler olduğu söyleniyorsa çocuk bir daha soru sormayabilir. Bu sorunun cevabını arkadaşlarından, yayınlardan veya televizyondan büyük abla, ağabeylerden öğrenmeye çalışacaktır. Başkalarından öğrendiği bilgiler eksik, yanlış ve ya yaşının üstünde ve onu yeteri kadar tatmin etmeyebilir. Bilinçli anne ve baba çocuğunun öğrenmek istediklerini yeteri kadar ve açık olarak ona anlatabilir. Öğrenmek istedikleri konusunda tatmin olan çocuk, bir daha bu konu üzerinde fazla durmayacaktır.

Çocuğa cinsel eğitim konusunda okul öncesi dönemde iyi bir eğitim verilmişse, ilkokul dönemini daha sakin geçirecektir. Ama hala bazı konuları gizliden gizliye merak etmektedir. Cinsel eğitim konusunda çok detaylı bilgiler vermeye gerek yoktur. Çocuk soru sordu diye tüm bilgileri ona aktarmak bir daha soru sormasını önlemek yanlış bir yaklaşımdır. Yaş dönemine göre verilen detay farkı olmalıdır. Küçük yaş döneminde anlatılanlar yalınken yaş büyüdükçe daha fazla detaya girilebilir.

İlkokul dönemi çocuğu cinsler arasındaki farkı bilir. Kendi cinsinden olanlarla arkadaş gruplarında cinsel konuları konuşurlar. Gizlice bu konuları konuşurlarken birbirlerinin cinsel organlarını karıştırabilirler. Böyle bir durumla karşılaşan anne baba kızmadan çocuğa rahatlatıcı tarzda konuşmalıdır. “Sanırım birbirinizin cinsel organınızı merak ettiniz, arkadaşının cinsel organının seninkine benzeyip benzemediğini merak ediyorsun” gibi bir yaklaşım doğrudur. Böylece çocuk yaptığının yanlış ve utanılacak bir şey olmadığını hissedecektir. Ayrıca ilkokul dönemindeki çocuklar kendilerinden büyük olan çocukların anlattıkları cinsel konulara bayılırlar.

7-11 yaş dönemi çocukları özellikleri okulda kız çocukların eteklerini açarak meraklarını gidermeye çalışırlar. Doktorculuk, evcilik gibi oyunlar da cinsel yönden meraklarını gidermeye çalıştıkları oyunlardır. Bunun yanında cinsel organlarıyla oynayarak aile ve öğretmenin dikkatini çekebilirler. Bu bir keşiftir ve genellikle ilgi çekmek isteyen çocukların başvurdukları yollardan biridir. Ayrıca erkek çocukların kız çocukları tuvalette gözledikleri oldukça sık rastlanan bir durumdur.

Her anne babanın sosyo-kültürel seviyesi farklıdır. Dolayısıyla cinsel eğitime bakış açıları ve soruları verdikleri cevaplar da farklı olmaktadır. Çocuklar cinsel gelişimleriyle ilgili soru sorduklarında tam olarak neyi merak ettiği tespit edilmelidir. Bazen çok başka bir şeyi kastederek soru sorduğunda ona cinsel eğitimle ilgili açıklama yapmak yanlıştır. Örneğin; gittiği anaokulunda o gün sınıflarına başka şehirden gelen bir öğrenci alınmıştır. Öğretmen de “bugün sınıfımıza... şehrinden arkadaşımız geldi” diyerek sınıftaki çocuklara tanışırmış olabilir ve yeni geldiği için biraz fazla da ilgilenmiş olabilir. Bu ilgiyi fark eden çocuk o akşam eve gelip kendisinin de daha önce başka bir şehirde yaşayıp yaşamadığını, eğer yaşadıysa ertesi gün öğretmene söyleyerek ilgi çekmeyi planlayabilir. Bu durumda annesine “ anne ben nereden geldim” sorusunu sorduğunda “tamam çocuğum cinsel eğitimle ilgili soru sordu ben de cevaplamaya başlayayım” diyerek doğum olayını yada cinsel ilişkiyi anlatmanın gereği yoktur. “Ben nerden geldim” sorusunu soran çocuğunuza “sen nerden geldiğini düşünüyorsun, hangi şehir mi, hangi yer mi” sorusunu sorduğunuzda tam olarak neyi öğrenmek istediğini tespit edebilir, cevabını ona göre verebilirsiniz.

Cinsel gelişim ile ilgili soru soran çocuğunuzun tam olarak neyi merak ettiğini öğrendikten sonra bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunlardan birincisi cinsel eğitim hakkında sahip olduğunuz değer yargılarınız nedir? İkincisi cinsel eğitimle ilgili ne kadar doğru bilgi vermek istiyorsunuz veya geçiştirmek mi istiyorsunuz? Üçüncüsü ise çocuğunuzun yaşı ve sizin anlattıklarınızı ne kadar anlayabilir? Bu üç soruya vereceğiniz cevaplar doğrultusunda açıklama yapmanız gerekmektedir. Anne babaların cinsel eğitim konusunda sık sık merak ettikleri belli başlı konular bulunmaktadır.

Cinsiyet ve üreme konusunda çocuğa mutlaka bilgi vermek gerekir mi?
Kesinlikle evet. Eğer anne baba bunu yapmazsa mutlaka birileri yapacaktır. Çekinmeden sade bir dille sordukları sorulara cevap verilmelidir. Çocukları ile yakın bir diyalog içinde olan ve her konuda çocukların çevredeki illegal bilgileri öğrenmelerini engelleyecektir.

Çocuğuma ne zaman bilgi vermeliyim?

Soru sormasını bekleyin. Genellikle 3-4 yaşından itibaren soru sormaya başlayacaktır. Eğer soru sormuyorsa bunu mutlaka başkalarından öğreniyor demektir. Bu durumda uygun ortam yaratılarak bazı açıklamaların yapılması yararlı olur.

Çocuğum sorularını ne ölçüde cevaplamalıyım?

Her şeyden önce merakını giderecek kadar. Eğer anne baba o an için kendini yetersiz hissediyorsa çekinmeden “bunu sana en yakın zamanda açılayacağım” diyerek uzmanlardan yardım alınmalı ve bilgilenmelidir. Sıkılmak m....şey gibi konuşma bozuklukları ve cümleye başlayamama çocuğun merakını daha çok çekecektir. Diğer sorulara cevap verirken anne babanın yüzünün aldığı biçim ile bu tür sorulara cevap verirken anne babanın yüzünün aldığı biçim arasındaki farkı çocuklar çok iyi anlarlar ve “burada bir şey var” diyerek daha çok daha çok meraklanırlar.

Çocuğum dünyaya nasıl ve nereden geldiğini merak ediyor, ne yapmalıyım?
Her çocuk böyle bir soruyu günün birinde mutlaka soracaktır. Sıkılmak, utanmak, geçiştirmek çözüm değildir. Seni leylekler getirdi, denizden bulduk, bir sabah uyandık ki sen yanımızdasın gibi cevaplar doğru değildir ve artık günümüzün teknoloji çocukları bu cevaplara inanmamaktadır. Unutulmaması gereken ne çok detaylı ne de çok yalın cevapların verilmemesidir. Yaşına uygun ve tatmin edecek kadar cevaplar tercih edilmelidir.

Çocuğumun başka çocuklarla #cinsellik konusunda konuşması sakıncalı mıdır?
Hayır ona bilgi verirken bazı konuların çok özel olduğunu bu nedenle herkesle konuşmanın doğru olmadığı söylenmelidir. Herhangi bir sorunu olduğunda bunu mutlaka ailesi ile paylaşmanın yararları anlatılmalıdır.

Cinsiyet konusunda bilgi sahibi olan çocuk bunu uygulamaya kalkar mı?
Genellikle hayır, zira yetişkinler kadar hormonları gelişmemiştir. Sadece oyunlarla geçiştirirler. Eğer tepki verildiğini anlarsa bunu arttırabilir. Kontrolü elden bırakmadan takip etmek yararlı olur.

Cinsel eğitim hakkında bilgi sahibi olamama çocuğa zarar verir mi?
Evet bilgisizlik çocuğun yanlış bilgilere açık olmasını ve korumasız kalmasına neden olacaktır. Yanlış bilgilendirilen çocuğun yanlış yapması da doğaldır.

Çocuğuma #cinsel #bilgi vermezsem ne olur?
Çok şey. Çocuğunuza trafik kurallarını öğretmediğinizde ne olursa, cinsel bilgiler vermediğinizde de o olur.

Çocuk ne zaman mastürbasyon yapmaya başlar, bu zararlımıdır, nasıl tavır takınmalıyım?
Çocuk elleriyle cinsel organını uyarıp, bundan zevk almaya başlar başlamaz mastürbasyon yapmaya başlar. Zararlı değildir. Eğer ceza verilirse kötü sonuçlar doğurabilir. Eğer mastürbasyonu çok fazla yapıyorsa yalnızca bunun farkında olduğunuzu belirtin. “Mademki bundan zevk alıyorsun, neden hoşlanacağın başka işler bulmuyorsun?” diye yaklaşmak olumludur. Görmezlikten gelme sakıncalıdır. Genellikle mastürbasyon yapan çocuklar anne babalarını çok endişelendirmektedirler. Özellikle kız çocuklarının yaptığı mastürbasyon aileleri iki kat daha fazla üzmektedir. Oysa ki tırnak yeme parmak emme ve yalan söyleme gibi davranış bozukluklarıyla aynı olduğu unutulmamalıdır.

Çocuğuma toplumda ve televizyonda gördüğümüz anormal kimselerin bulunduğunu söylemeli miyim?
Evet toplumda normal kimselerin bulunması kadar anormal kimselerin de bulunduğu çocuğa anlatılmalıdır. Bu konuda bilgi sahibi olan çocuk bu tür kişilerle karşılaştığında hazırlıklı olacaktır. Özellikle zenne ve homoseksüel diye adlandırılan kişiler çevresindeki kişilerden farklı olduğu için daha çok dikkatini çekecektir. Normal ve anormal kavramından yola çıkarak yapılan anlatım yararlı olacaktır.

#Çocuğumun yatağımıza gelmesine izin vermeli miyim?

Kesinlikle hayır. Ancak önemli bir durumda alışkanlık yapmayacak kadar (anne babanın hastalığı, bir yakının ölümü, korkutucu bir olayın yaşanmasında kısa süreli olabilir.)

Çocuğumun gecenin bir yarısı aniden odama gelmesini nasıl önleyebilirim?
Her şeyden önce evdeki bazı odaların kişilere özel olduğu söylenmelidir. Anne baba da çocuğun odasının özel olduğunu kabullenir. Hatta odasına girerken kapıyı tıklatırsa, çocuk da anne babanın yatak odasının özel bir yer olduğunu anlayacaktır. Böylece kapı tıklatmadan girmeyecektir.

Çocuğumla birlikte banyoya girmemde bir sakınca var mıdır?
Bu konu anne babaların tercihine bağlıdır. 3-4 yaşındaki çocuk anne babanın çıplaklığını çok önemsemese de 4-5 yaşından itibaren bunun farkına varacaktır. Bu yaşlarda anne babanın bir miktar örtünmesinde fayda vardır.

Çocuğum küfürlü konuşmaya başladı. Kötü bir şey olduğunu söylediğimde daha da fazla yapıyor ne yapmalıyım?
Çocuklar normal konuşma kelimeleri dışındaki kelimelere özel ilgi duyarlar. Temelinde anne babanın ilgisini çekme vardır. Küfürlü konuşmanın yanlış olduğu anlatılmalıdır. Eğer çocuğun küfürlü konuşmasına tepki vermezseniz sizin ilginizi çekmediğini anlayacak ve bu davranışından vazgeçecektir. Unutulmaması gereken çocuğa nasihat vermek değil, davranışınızla örnek olmaktır. Futbol maçı seyrederken, araba kullanırken küfürlü konuşan bir babanın çocuğuna küfür ediyor diye kızması doğru değildir.

Anne babanın boşandığı durumda çocuğun cinsel kimliği nasıl gelişir?
Çocuğun yaşı ne kadar küçülse etkilenme oranı o kadar büyüktür. Erkek çocuk eğer anne ile birlikte kalıyorsa cinsel kimliğinin gelişmesinde erkek modeline ihtiyaç duyacaktır. Kız çocuk eğer baba ile kalıyorsa kadın modeline ihtiyaç duyacaktır. Tehlike özellikle erkek çocuklardan yanadır. Bu nedenle çocuğun babasına fazlaca ihtiyacı vardır. Baba ile geçirdiği zamanın arttırılması gerekebilir. Eğer bu mümkün olamıyorsa amca, dayı, ağabey, dede veya komşulardan yardım alarak örnek olması ve onunla zaman geçirmesi sağlanmalıdır. Kız çocuk için de hala, teyze, büyükanne vb. kişiler bulunmalıdır.

Hiç beklemediğimiz bir anda TV’de görülen #erotik sahneler çıktığında ne yapmalıyız?
Genellikle kanal değiştirilir. Bu durum iki değişik tepkiye neden olmaktadır. Birincisi çocuk daha fazla ilgi duymaya başlar çünkü yasaklar ilgi doğurur. Bu tür sahnelere özel bir ilgi duyarak gizli gizli izlemeye başlar hatta daha ileri giderek bu sahneleri uygulamaya başlayabilir. İkinci tepkisi ise anne babanın tepkisini benimsemektir. Anne babanın kötü zararlı diye isimlendirdiği bu tavrın cinselliği genelleştirerek her türlü yayın ve tutumdan uzak duracaktır. Yapılması gereken tüm ailelerin TV izleme programı yapmasıdır. 24 saat TV izlenen bir evde çocukların bu tür sahneleri izlemesi engellenemez. Hangi programların izleneceğine aile karar vermelidir.
#Barış #ÇAKIR-#Pedagog
0505 767 58 85
7/24 #Psikolojik #Danışmanlık #Merkezi Rıhtım #Kadıköy/ #İSTANBUL